Ulusal Zonguldak Kömür Jeoparkı Küresel Jeoparklar Ağı’na aday
Ulusal Zonguldak Kömür Jeoparkı Küresel Jeoparklar Ağı’na aday
ZONGULDAK – Jeopark Yönetimi Uluslararası Çalıştayı, UNESCO Türkiye Ulusal Kurulu ve UNESCO Genel Merkezi Yer Bilimleri ve Jeoparklar Dairesi Başkanlığı işbirliğiyle Zonguldak’ta gerçekleştirildi.
Zonguldak Valiliği UNESCO Türkiye Ulusal Kurulu ve UNESCO Genel Merkezi Yer Bilimleri ve Jeoparklar Dairesi Başkanlığı işbirliğiyle 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Zonguldak’ta Jeopark Yönetimi Uluslararası Çalıştayı gerçekleştirildi.
UNESCO’nun doğa bilimleri alanında öne çıkan programlarından biri olan UNESCO Yer Bilimleri Programı kapsamında; Küresel jeoparklar konusunda farkındalık yaratmak ve Türkiye’de jeopark yönetimi konusunda kapasite oluşturmak amacıyla çalıştayda; Çeşitli UNESCO jeoparkları, deneyim paylaşımları, sunumlar, arazi ve jeosit gezileri, Türkiye’den ve dünyanın çeşitli yerlerinden uzmanlar tarafından yuvarlak masa tartışmaları ile tanıtılacaktır.
Kısa bir süre önce UNESCO Türkiye Ulusal Kurulu tarafından Ulusal Jeopark ilan edilen Zonguldak Kömür Jeoparkı’nın mülkiyetinde düzenlenen uluslararası bilimsel çalıştayın açılış ve protokol konuşmaları ile başladı.
6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlerin saygı duruşuyla anıldığı programın açılış konuşmasını UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nizamettin İlgi yaptı. İlgisi, kırsal alanlardan kentsel alanlara nüfus göçlerine atıfta bulundu. “Bu toplantılardan beklentimiz, uluslararası UNESCO fikirlerini yerele taşımaktır. UNESCO’nun ortak aklı, dünyanın bilimsel aklını yerelde uygulama fırsatı bulmaktır. Bu açıdan, buradaki görüşlerin faydalı olmasını temenni ediyoruz.” hepimiz.Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde nüfus ne yazık ki büyükşehirlerde yoğunlaşmış durumda.Kırdan uzağız.Kentleşme diye olumlu nitelendirilen olgu, Türkiye’de nüfusun kentte yoğunlaşması yüzde 90’lara ulaştı. .Ancak kırsalın temiz kalması bekleniyor.Ancak öyle görünüyor ki kırsal daha çok yok ediliyor.Daha çok kirleniyor.Sadece Türkiye’de değil dünyada meydana gelen olay sonucunda temizleniyor. UNESCO’nun ortak akıl, temiz okyanuslar, temiz denizler ve iklim değişikliği ile mücadele için başlattığı programlarla uğraşmaya çalıştı Türkiye, yakın geçmişte büyük felaketler yaşamış bir ülke. Bir diğer kısım ise heyelanlardır. Taşkınlar, seller. Bunlar Zonguldak’ta sıklıkla yaşanan yerlerdir. Zonguldak Kömür Jeoparkı’nın doğal afetler ile doğal afetler arasındaki farkın ortaya konulduğu bir jeopark, doğa eğitim merkezi olmasını bekliyoruz.”
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. çok kısa sürede küresel bir jeopark olma yolundaki çalışmalarının meyvesi Jeoparklama yolunda elde ettiğimiz ve elde etmeyi hedeflediğimiz başarılar sayesinde şehrimiz yeni gelir kaynakları sağlayabilecek, yeni iş alanlarına kapı aralayabilecektir. Jeopark Projesi kapsamında 5 yıldır yürütülen çalışmalar sonucunda ilklerin şehri olan Zonguldak şimdiden yeni kazananlar kazandı. taşlandı” dedi.
Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, “Bir zamanlar kömürle, alın teriyle, emekle var olan şehrimizin hafızasında yer eden kömüre dayalı ekonomik kalkınma hamlesi bu kez doğalgaz sayesinde olacak. arazimizdeki rezervin ülkemiz ve şehrimiz için hayırlı olması.
Zonguldak Kömür Jeoparkı; Sürdürülebilir kalkınma, kaynak yönetimi ve iklim değişikliği gibi birçok konuyu önemseyen bir kuruluştur. Şehrimizin, ülkemizin ve dünyanın geleceği için yeni farkındalıklar oluşturmak, yerel kalkınma modelleri geliştirmek, faydalı fikir ve projeler üretmek için iş birliği yapmayı diliyoruz. Uluslararası Çalıştay vesilesiyle; Tüm ekip adına şehrimizi ve jeoparkımızı sizlere tanıtmaktan ve tanıtmaktan memnuniyet duyacağımızı belirtmek isterim. Katkı ve katılımınız için şimdiden teşekkür eder; Umarım faydalı ve keyifli bir workshop olur. Ulusal ağa katıldığımızda duyduğumuz memnuniyet, coşku ve heyecan; İnşallah UNESCO tarafından küresel jeoparklar ağına kabul edilirsek katlanarak artacaktır.”
Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, “Zonguldak’ın tüm değerleri ile tanıtılması, markalaştırılması, sektörel çeşitliliğin sağlanması, turizmin geliştirilmesi, kısacası sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla başlatılan jeopark çalışmalarında bugüne kadar önemli bir adım atıldı. İlimizin ekonomik ve sosyal gelişimi Aralık 2022’de UNESCO Türk Milli Komitesi tarafından Jeopark’ın Ulusal Jeopark ilan edilmesi de bizim için değerli bir dönüm noktası olmuştur. yer bilimleri ve şimdiye kadar gösterilen çabaların sonuçları.”
Çalıştay oturumlarla devam etti.